Cykelfabriken har vi tagit intryck och hämtat inspiration från bland andra Gunnar Leche, arkitekten som mer än någon annan kommit att sätta sin prägel på Uppsalas stadsbild.

Uppsala

I Fålhagens industrihistoriska kvarter uppför vi två byggnader med ett hundratal bostäder som planeras att tillträdas under 2019. Namnet är en hyllning till den gamla Nyman-fabriken tvärs över gatan som under sina glansdagar på 1940-talet hade över 1500 anställda och tillverkade så mycket som en cykel i minuten. Cykelfabrikens arkitektur är även den inspirerad av platsens historia. Befintlig byggnad rivs för att ge plats åt Cykelfabriken som kommer att bestå av två bostadshus med en gemensam gård. Byggnaderna känns igen på de magnifika fönsterpartierna. Karaktäristiska fönsterband av högsmala glaspartier löper runt husen och dess burspråk. Tåliga material så som puts, stål och glas dominerar, vilket borgar för ett uttryck som, likt den klassiska industri- och verkstadsarkitekturen, kommer stå sig över tid. Karmar, tillhörande fönster och fönsterdörrar går i mörk kulör som bryter tvärt mot fasadens ljusa puts och skapar en anslående kontrasteffekt. Byggnaderna blir ett uttrycksfullt tillskott till ett redan unikt kvarter där gamla och nya bostadshus samsas med kontor och gamla fabriksbyggnader från platsens industriella guldålder. Husen får drygt 50 bostäder vardera, nästan samtliga med egen balkong, terrass eller uteplats. Ett gemensamt garage för cyklar, bilar och barnvagnar kopplar samman byggnaderna. Via portalen når man husens entréer som är belägna mot gården där sociala ytor möter rogivande lummighet. På taket finns en gemensam lokal som de boende kan nyttja för fester och umgänge. I arbetet med Cykelfabriken har vi tagit intryck och hämtat inspiration från bland andra Gunnar Leche, arkitekten som mer än någon annan kommit att sätta sin prägel på Uppsalas stadsbild. 1920, endast 28 år gammal, fick han tjänsten som Uppsalas stadsarkitekt, en titel han innehade fram till sin död 1954. Leche ritade många av stadens landmärken, så som Vaksalaskolan, Uppsala stadsteater och det Gamla stadsbiblioteket. 

 


 

"Vi har ritat kök och badrum utifrån kundens behov och satsat på sobra, men ändå funktionella lösningar för förvaring. Materialvalen återspeglar genomgående denna vision."

Badrummet domineras av kontrasten mellan väggarnas bröstning i högblankt, svart kakel och den mötande matta färgen i brutet vitt. Golvet är i klassisk sten som sobert ramas in av en fris i svart klinker. Tvättutrustningen är integrerad och placeras bakom eleganta spegeldörrar med kromade detaljer. Blandare och övriga detaljer är även dessa i krom.

Den interiöra gestaltningen är, precis som den exteriöra, inspirerad av platsens industriella minne i allmänhet, samt modernistisk arkitektur och funktionalismen i synnerhet.

Anmäl intresse