Att hitta hem

 

NORRA TORNEN

 

Jessica Björkman

Ålder: 30.

Gör: Administratör på arkitektbyrån Tovatt architects & planners. Nyligen startat inredningskontot artandstylebyjes på instagram.

Bor: Trea på 65 kvadratmeter på plan 9 i Norra Tornen. 

 

Mikael Roos-Larsson

Ålder: 33.

Gör: Försäljningschef på Jureskogs.

Bor: Trea på 65 kvadratmeter på plan 9 i Norra Tornen. 

 

 

 

”Lägenheten överträffade våra förväntningar”

Spännande arkitektur, exklusiva material och unik utsikt över Stockholms innerstad. I nya bostaden i Norra Tornen har Jessica Björkman och Mikael Roos-Larsson hittat sin drömlägenhet. 

 

Trots att det bara gått drygt en månad sedan Jessica Björkman och Mikael Roos-Larsson flyttade in i sin nya trea i Norra Tornen har paret kommit på plats. Rummen är redan fullt möblerade, tavlorna uppspikade och på matbordet står en kanna nybryggt kaffe.

 

– Mentalt flyttade jag in för längesen. Vi har väntat så länge på att lägenheten skulle bli klar att jag kunde planlösningen utantill. När vi gick över tröskeln kändes det som att komma hem. Äntligen, säger Mikael. 

 

Utsikten, den smarta planlösningen och de omsorgsfulla detaljerna gjorde att de fastnade för Norra Tornen. 

 

– En kompis hade köpt nyproduktion och då blev jag också nyfiken. Ingen gör lika spännande projekt som Oscar Properties. Vi kollade på Industriverket, Chokladfabriken och 79&Park innan vi hittade den här lägenheten. Sedan älskar jag läget. Det är centralt, utan att man bor mitt i smeten, säger Jessica. 

 

Under de tre och ett halvt åren som Jessica och Mikael har väntat på sin nya bostad har de haft tät kontakt med Oscar Properties. 

 

– Vi har fått månadsbrev och varit här på byggvisning och mätkväll. Tre år är en lång tid att vänta på en ny lägenhet, men det gjorde det nästan ännu roligare när det väl var dags, säger Mikael. 

 

Bostadsprojektet Norra Tornen är namnet på de två höghus som byggs på Torsplan, där det nya bostadsområdet Hagastaden nu växer fram. Första byggnaden, Innovationen, står redan på plats och är med sina 36 våningar innerstans högsta bostadshus och ett nytt landmärke i Stockholm. På andra sidan gatan växer Helix upp ur marken, det andra höghuset, som är beräknat att färdigställas 2019. Norra Tornen har ritats av det världsberömda nederländska arkitektkontoret OMA – under ledning av arkitektstjärnan Reinier de Graaf. Kännetecknande för de moderna byggnaderna är att de byggs i moduler, som ser ut att ha staplats på varandra. 

 

– Antingen älskar man arkitekturen eller så hatar man den, det är roligt att huset är en vattendelare. Sedan brukar vi skoja om att det är smidigt att beställa hem pizza, ingen tar fel på adressen när vi säger att vi bor i tornet, säger Mikael.

 

– På balkongen kommer man nära fasaden och ser hur otroligt fin strukturen är. Och det kommer bli häftigt när det andra tornet kommer upp, säger Jessica.

 

 Vad är det bästa med nya bostaden?

– Jag gillar planlösningen, de stora fönstren och utsikten. Det är en drömlägenhet, säger Mikael.

 

I huset finns även en biosalong, festvåning och övernattningslägenhet som kan bokas av de boende.

 

– Och vi har ett gym med relaxavdelning och bastu som jag brukar gå till innan jobbet, säger Jessica.

 

Nyligen lanserades tjänsten Oscar Properties World – en digital portal där de boende kan göra allt från att boka gemensamma lokaler och chatta med grannarna till att göra felanmälningar och ta del av information från Oscar Properties. 

 

– Appen är suverän. Jag har använt den för att kolla ugnens bruksanvisning och installera tv-systemet, säger Mikael.

 

Har ni haft någon kontakt med grannarna?

– Ja, faktiskt. På vårt våningsplan bor det många i samma ålder. Vi hade inflyttningsfest samtidigt som grannen två dörrar bort, så det blev lite korridorfest ett tag, säger Jessica. 

79&PARK

 

 

Nina Eriksson

Ålder: Fyller 60 i år.

Gör: HR-chef på Aqua Dental.

Fredrik Eriksson

Ålder: 55 år.

Gör: Fotograf och filmare, driver produktionsbyrån Lestudio.

Bor: Trea på 69 kvadratmeter med 40 kvadratmeter stor terrass i 79&Park.

 

I 79&Park får vi det bästa av två världar

I sin nya bostad har Nina och Fredrik Eriksson nära både till Gärdets lugna grönområden och innerstadens citypuls. 

Måndag eftermiddag i juni och solen lyser över Ladugårdsgärdet. På en terrass i bostadshuset 79&Park står Nina och Fredrik Eriksson och ser ut över människorna som tränar på utegymmet, har picknick i det gröna och barnen som har fotbollsträning. 

– Terrassen är en stor bonus, solen ligger på hela dagen. Vi flyttade in för en vecka sedan och har ätit middag här ute varje kväll, säger Fredrik. 

79&Park är ritat av den omtalade danske arkitekten Bjarke Ingels. Huset, som till formen påminner om en läktare, är designat för att ta in den omkringliggande naturen. Fasaden är klädd i cederträ och de flesta bostäderna har stora balkonger och terrasser. Uppe på taken har man planterat träd och buskar som delar av mellan grannarna.

– Vi gick igång på husets design, det är lite udda och sticker ut. Terrasserna med alla träden är helt fantastiska, man har verkligen gått ’all in’, säger Fredrik.

Innan Nina och Fredrik flyttade in i sin nya trea på 79&Park bodde de bara ett stenkast bort, på Oxenstiernsgatan på Östermalm. De var förtjusta i området, men när yngsta dottern flyttade hemifrån ville de inte ha något alltför stort.  

– Vi har ett hus på Gotland där vi tillbringar mycket tid, och ville inte ha för mycket att sköta. Det här är nästa steg, en lägenhet för oss två. Samtidigt har vi generösa ytor och kan ha middag för 15 personer utan problem. Här får vi det bästa av två världar, säger Nina.

Även interiört går naturtemat igen – med breda ekgolv, nakna trädetaljer och natursten som bänkskiva i köket.

– Det färdiga designkonceptet tilltalade mig. Vi har byggt hus själva tidigare och då valde vi varenda detalj. Det var kul på sitt sätt, men oerhört jobbigt. Sen visste vi att Oscar Properties alltid håller hög standard, säger Nina. 

För Nina och Fredrik är närheten till de stora grönområdena det bästa med att bo vid Gärdet.

– Vi har nära till Djurgården och Kampementsbadet ligger runt hörnet. Jag jobbar på Vasagatan och min promenadväg dit – över Gärdet, längs Strandvägen och förbi Kungsträdgården – är kanske Stockholm finaste, säger Nina.

Nyligen lanserades appen Oscar Properties World – en digital portal där de boende kan göra allt från att boka restaurangbesök och sköta hemleveranser av matkassar till att se bostadens energiförbrukning och chatta med grannarna.

– Jag använde den faktiskt igår kväll när jag kollade i ugnens bruksanvisning. Sen är det ju lite kul att huset har en app där man kan beställa nymanglade lakan, säger Fredrik.

Om ni mot förmodan flyttar, skulle ni kunna tänka er nyproduktion igen?

– Absolut. Jag har faktiskt redan skrivit upp mig på Oscar Properties-projektet Gasklockan. Bostäderna där blir superhäftiga. Man vet ju aldrig, säger Fredrik.

INDUSTRIVERKET


Klara Eriksson
Ålder: 22 år 
Gör: Studerat byggproduktion
Vid KTH, arbetar som kundansvarig inom byggbranschen.
Bor: Industriverket på Kungsholmen i Stockholm.


Industriverket på Kungsholmen i Stockholm är samlingsnamnet för de tre fabrikshusen  Bryggeriet, Radiofabriken och Cigarrfabriken. Hit flyttade Klara Eriksson och hennes sambo Erik Annerberg i mars 2017.

Paret blev nyfikna när de åkte förbi Igeldammsgatan under en cykeltur på Kungsholmen. När de senare kollade upp de nyproducerade bostäderna visade sig att nästa visning var kommande helg, så Klara och Erik gick dit – och slog till.
– Vi kände direkt att vi ville bo här. Vi fastnade för rymden, takhöjden, fönstren, materialvalen och den annorlunda planlösningen. Det blev en etta, men tack vare den höga takhöjden som möjliggör en loftsäng känns den större. 
Klara gillar att man bevarat så mycket från den vackra industribyggnaden, som trapphusen med den gamla stentrappan och ledstången, och att det som är nytt är noga utvalt att passa in med det gamla – skylten vid entrén, glasporten och lamporna i trapphuset. Minst lika mycket omsorg har lagts på lägenheternas interiörer.
– Jag är helt kär i vårt badrum. De dubbla handtagen till blandaren, att man gömt tvättmaskin och torktumlare bak-om en spegelvägg som infattats i en originalbalk. Små smarta lösningar som ger så mycket. Och att det var helt färdigt, vi behövde inte ens sätta upp ett duschdraperi. 
Andra favoriter i lägenheten är kökets öppna hyllplan och de djupa fönsterbänkarna. Att de trivs går inte att ta miste på:
– Det var en sån otrolig wow-känsla när allt var klart och vi flyttade in. Att få uppleva rymden i sin egen lägenhet, den kändes så mycket större i verkligheten än på planlösningen. Vi fick också en härlig inflyttningspresent med lakan och morgonrockar och blev bjudna på frukost av säljpersonal som vi kunde ställa frågor till. Jag gillade verkligen att vi flyttade in i en helhet där man gett det lilla extra i varje detalj.GASKLOCKAN

Bertil Herbst

Ålder: 65 år.

Gör: Pensionär sedan ett år tillbaka. Entreprenör och utbildad tandläkare.

Familj: Sambo, samt två vuxna barn.

Bor: Hus i Lissabon och har köpt en trea i Gasklockan.

 

 

Tisdag förmiddag i september. I Oscar Properties showroom på Linnégatan 4 står Bertil Herbst och tittar på en modell av bostadsprojektet Gasklockan. Om fyra år ska han flytta in i en trea i den omtalade byggnaden.

– Jag har alltid haft ett intresse för arkitektur och föll för Gasklockan. Det kommer att bli ett nytt landmärke i Stockholm och Norra Djurgårdsstaden har stor potential. Nu är området en byggarbetsplats, men när huset står klart kommer det att vara något helt annat. Jag bodde i Gamla stan förut, det var mysigt men ganska jobbigt med trånga gränder, mycket folk och slammer från restauranger. Vid Gasklockan har man ett fritt och luftigt läge och nära till både naturen och innerstan.

Det 97 meter höga bostadshuset Gasklockan är ritat av den världsberömda arkitektbyrån Herzog & Meuron som ligger bakom Olympiastadion i Peking och den spektakulära ombyggnationen av konstmuseet Tate Modern i London. Trädgårdsdesignern Piet Oudolf, som förvandlade en gammal järnväg på Manhattan till den grönskande oasen The High Line, sätter också sitt avtryck på Norra Djurgårdsstaden med den ängsliknande park med små serpentinvägar som planeras runt Gasklockan.

– Jag gillar kontrasten mellan den lummiga parken och det futuristiska huset. Det är häftigt att Oscar Properties samarbetar med stjärnarkitekter.

Bertil är utbildad tandläkare men har jobbat som entreprenör större delen av livet. För drygt ett år sedan drog han sig tillbaka, sålde lägenheten på Östermalm och flyttade till Lissabon. Samtidigt ville han ha en fast punkt i Stockholm.

– I Lissabon bor jag i ett flera hundra år gammalt hus med högt i tak. Gasklockan är något annat – ett modernt och bekvämt high tech-boende i en storlek som passar mig. Jag reser en hel del och vill inte ha någonting jag måste ta hand om.

Den senaste tiden har det varit skakigt på Stockholms bostadsmarknad och mycket skriverier om nyproducerade bostäder, men Bertil tvekade aldrig på att köpa en bostad i Gasklockan.

– Visst blir man påverkad av tidningsrubriker, men jag följer bostadsmarknaden noga och känner mig inte orolig. Jag har inte köpt lägenheten i spekulation, utan för att bo i den. Sen är jag övertygad om att jag får pengarna tillbaka den dagen jag skulle vilja sälja. Inflyttningen till Stockholm är konstant stark och alla varken kan eller vill bo mitt i innerstan.

Det är fyra år kvar tills du får flytta in. Blir du inte otålig?

– För mig är det bara positivt. Jag har ett boende jag trivs med nu, men är ute efter en lägenhet i Stockholm på sikt.