Industriverket

Industriverket

Industriverket, situated in the district between Igeldammsgatan and Svarvargatan on Kungsholmen is the collective name for three factory buildings - Bryggeriet, Radiofabriken and Cigarrfabriken. The address of the Bryggeriet building is Igeldammsgatan 22 whose façade faces onto the large green St Göransparken. Radiofabriken is on Svarvargatan and between the two buildings is Cigarrfabriken. The latter is being given a whole new expression with a new south facing façade. These three industrial buildings have been transformed into modern home by Oscar Properties. The raw and the robust elements are complemented with smart, practical solutions and tactile materials. Unique features that give the buildings charm while preserving their personalities. The old shoulder to shoulder with the new. From industrial buildings, Bryggeriet, Radiofabriken and Cigarrfabriken have become symbols of industrial elegance. It is many decades since light industrial premises in inner city Stockholm turned off the lights for the last time and fell silent for good. What remained was a host of fantastic buildings whose good qualities and characteristics make them ideal as modern dwellings: well built, genuine, beautifully robust and with open plan layouts. As an added bonus, often with high ceilings and large windows that provide both space and plenty of natural light.

Bryggeriet

Första intrycket av Bryggeriet är rymden och ljuset. Takhöjden är över 4 meter och de stora paradfönstren går i stort sett från golv till tak. Bättre förutsättningar för att skapa en unik boendeupplevelse finns knappast. Boendet utgår just ifrån rymden och ljusinsläppet från de imponerande spröjsade fabriksfönstren i rummen som vetter ut mot Igeldammsgatan. I sydväst utgör det stora grönområdet S:t Göransparken en lummig utsikt och i nordost de renoverade fabrikshusen runt den privata gården.

OM BRYGGERIET - Bostäderna i Bryggeriet på Igeldammsgatan 22 spänner från ettor om 34 kvadratmeter till en sjua om 193 kvadratmeter. Oavsett storlek ska alla lägenheter erbjuda oväntade detaljer som både förenklar de boendes vardag, men som också ger känslan av att Bryggeriet är något alldeles unikt. Tack vare de enorma fönstren når det magiska ljuset ända upp på loftet. Här finns en luftig ateljékänsla som har bevarats och förstärkts – bland annat genom de smala och vitpigmenterade ekgolven. Rumsöppningar har adderats – så kallade slitsar – som är 90 centimeter breda och löper ända upp i taket. En elegant lösning som förstärker känslan av höjd och rymd.

 

MATERIALVAL - Filosofin bakom Bryggeriets materialval är vackra, taktila naturmaterial som tillsammans skapar en behaglig kontrast mot byggnadens lite mer robusta och råa uttryck. De specialritade snickeriköken är utformade med skåp i amerikanskt cederträ och bänkskiva i rostfritt stål. Köksfläkten i kombination med den långa hyllan i vit bockad plåt ger ett rent och avskalat intryck. Generös platsbyggd förvaring med inspiration från klassiska serveringsgångar och skafferier. Genomgående smala plankgolv i vitpigmenterad och hårdvaxoljad ek ger ett naturligt intryck. Fullhöga öppningar mellan rummen ger rymd och förstärker den höga takhöjden. De stora spröjsade fönstren släpper in rikligt med ljus i sällskapsrummet som rymmer både kök och vardagsrum.

Radiofabriken

Radiofabriken vetter ut mot Svarvargatan som har en känsla av småstadskvarter ovanför Kungsholmsstrand och Karlbergssjön. Precis som Industriverkets övriga två fabriksbyggnader har vi renoverat varsamt och bevarat den industriella känslan som ger Radiofabriken karaktär och personlighet. Radiofabriken erbjuder bostäder från välplanerade 1,5 rum och kök – till generösa 5 rum och kök. För att utnyttja husets höga takhöjder har flera av de mindre bostäderna fått sovloft alternativt sovalkov. I de lite större bostäderna har vi valt att optimera ytorna för att kunna erbjuda en härlig klädkammare. På Radiofabrikens övre våningsplan får bostäderna takfönster samt stora terasser med kvällssol och utsikt över Vasastan. I Radiofabriken har Oscar Properties skapat ett ljust ateljéboende som präglas av rena linjer och sobra färg- och materialval. Benvita nyanser på väggar och snickerier ger boendet en sofistikerad känsla.

MATERIALVAL - Materialval - Bostäderna i Radiofabriken har genomgående vitpigmenterade ekgolv av breda tiljor. En fin kontrast mot fönsterpartierna som är målade i en mörk kulör som ramar in de stora ljusinsläppen på ett vackert och effektfullt sätt. Badrummen har samma rena formspråk som resten av bostaden med plattor i ljus granitkeramik.Köket är ett unikt framtaget snickerikök med lackade luckor och går i ljusa toner, men med mörka kontrasterande beslag. Vi har valt att behålla ventilationsrören synliga för att förstärka den industriella känslan. 

Cigarrfabriken

I Cigarrfabriken har Oscar Properties skapat ett ljust ateljéboende som präglas av rena linjer och sobra färg- och materialval. Benvita nyanser på väggar och snickerier ger boendet en sofistikerad och varm känsla.

Fönsterpartierna är målade i en mörk kulör som ramar in de stora ljusinsläppen. I badrummet är såväl väggar som golv klädda i ljusa plattor av granitkeramik och över handfatet hänger en generös infälld spegel.

 

OM CIGARRFABRIKEN - Cigarrfabriken är belägen mot den lugna innegården, med entré från Igeldammsgatan där dess norra fasad vetter mot den lummiga granngården. Precis som Industriverkets övriga två fabriksbyggnader har vi renoverat varsamt och bevarat den industriella känslan som ger Cigarrfabriken karaktär och personlighet. Sett utifrån är det mest utmärkande med Cigarrfabriken den nya glasdominerande fasaden som vetter mot Kungsholms strand. På det befintliga huset har det också byggts två nya våningar som får kungsbalkonger längs med hela fasaden i såväl söder- som norrläge med utsikt över Karlbergs slott. Några av bostäderna har även rymliga terrasser. Huset är högt beläget, omgärdat av klassiska Kungsholms-kvarter med småstadskänslan bevarad.

MATERIALVAL - Filosofin bakom Cigarrfabrikens materialval är vackra, sobra material som tillsammans skapar en lugn och behaglig kontrast mot byggnadens industriella karaktär och känsla. Badrummet går i samma rena formspråk som resten av bostaden med plattor i ljus granitkeramik. Förvaringen och skåpen som gömmer undan tvättpelaren är platsbyggda. Ovanför handfatet hänger en stor infälld spegel som bidrar till att skapa en känsla av rymd. Köket som är designat av Oscar Properties designteam och specialtillverkat för Cigarrfabriken går i ljusa toner med mörka beslag. Bänkskivan är tillverkad i ljus kompositsten. Ventilationsrören behålls synliga för att förstärka den industriella känslan.Bostäderna i Cigarrfabriken har genomgående, vitpigmenterade ekgolv av breda tiljor. En fin kontrast mot fönsterpartierna som är målade i en mörk kulör som ramar in de stora ljusinsläppen på ett vackert och effektfullt sätt.