Villaarkitektur på hög höjd – nu släpper Oscar Properties de första pressbilderna inifrån Gasklockan

Gasklockan är en milstolpe för Oscar Properties men även för Stockholm. För första gången skapar ett av vår tids mest tongivande arkitektkontor, Herzog & de Meuron, ett landmärke i Sverige. Byggnaden blir med sin gnistrande, glasinspirerade villaarkitektur på hög höjd, i ett landskap av Piet Oudolf, en upplevelse inte bara för de boende men för hela staden. I huset möts offentliga ytor och skräddarsydd boendeservice på ett sätt som är helt nytt för Stockholm. Byggstart är planerad till slutet av året och idag släpps de första pressbilderna på bostäderna i Gasklockan. 

Gasklockan blir ett nav i den kulturella satsning som präglar Norra Djurgårdsstaden. Byggnaden och landskapet ska sjuda av liv och publika verksamheter. Det nya bostadshuset ersätter Gasklocka 4 som är den runda plåtbyggnaden från 1930-talet vilken under många decennier försåg Stockholm med energi i form av gas. Gasklockan har samma byggnadshöjd, 90 meter, som den tidigare industribyggnaden.

– Vi skapar entrén till Gasklockan i form av ett enormt atrium i samma imponerande höjd som byggnaden. Väggarnas utformning ger en fin koppling till fasaden i glastegel, berättar Oscar Engelbert, grundare och vd Oscar Properties.

– Gasklockan är vårt första projekt i Sverige och även den första byggnaden i den här formen. Planlösningen öppnar sig som sidorna i en bok mot staden och det omkringliggande landskapet med maximalt ljusinsläpp och en varierande, exceptionell utsikt. Gasklockan erbjuder en rumslig upplevelse och känsla vilket är ovanligt för bostäder i ett torn, säger Jacques Herzog, Herzog & de Meuron.

Villaarkitektur på hög höjd

Gasklockans grundform är precis som den gamla byggnaden rund men med utskjutande armar i v-form, vilket ger ett nätt och elegant uttryck. Varje v-form motsvarar en bostad vilket ger känslan av en välplanerad villa, men högt ovanför mark. Den här nya, arkitektoniska lösningen maximerar ljusinsläppet i bostäderna och ger, förutom en milsvid utsikt över stad, vatten och natur, en helt insynsfri bostad.

– Det interiöra konceptet i Gasklockan präglas av rena och starka material som puts, sten och glas. Industriellt, men samtidigt varmt och taktilt, berättar Helena Piehl, designansvarig för Gasklockan hos Oscar Properties.

Det finns även en vertikal tanke som märks i allt från träpartier och beslag till den räfflade stenen i badrummet som är en blinkning åt Gasklockans form och höga höjd. Köket är ritat och byggt som en fristående möbel vilket även gäller för badrumskommoden. Unika hantverkslösningar förstärker känslan av villaboende på hög höjd.

Oscar Properties World & Gasklockan – ett skräddarsytt boende som förenklar vardagen

Entréplanet med dess magnifika atrium kommer att erbjuda allt från kurerade utställningar och kontors-platser för kreativa verksamheter till Oscar Deli (Oscar Properties nya, egna delikoncept) samt skräddarsydda lösningar och service för de boende. Gasklockan blir Oscar Properties första projekt där den nya digitala plattformen Oscar Properties World med unika tjänster och produkter byggs in i sin helhet.

Några exempel är hjälp med hantering av paketleveranser, ett gym med personliga tränare och tillgång till spaavdelning, en gemensam bio, en digital concierge för bokning av resor, restauranger och kulturevenemang, ett lekrum för barnen, bokning av städ- och andra RUT-tjänster samt matleveranser direkt till dörren från Oscar Deli

– Gasklockans storlek med sina 317 bostäder möjliggör en helt ny typ av boendeservice och kringtjänster. Redan från start var Herzog & de Meurons och vårt mål att tänja på gränserna och skapa framtidens boende. Vi vill förenkla vardagen för de som bor i huset och samtidigt skapa en öppen, kreativ urban plats för stockholmarna, berättar Oscar Engelbert vidare.

Gasklockan är en del av norra Europas största stadsutvecklingsprojekt

Norra Djurgårdsstaden är norra Europas största stadsutvecklingsprojekt där Gasverksområdet är navet och hjärtat för handel, kultur, upplevelser och service. Samtidigt är området granne med både Östermalm och Gärdet samt vatten och natur. De boende i Gasklockan har tre kilometer till city och två minuters promenad till Ropstens tunnelbanestation. När Norra Djurgårdsstaden står klart kommer området att rymma 12 000 bostäder och 25 000 arbetsplatser. Stor omsorg har lagts vid att skapa en varierad och dynamisk bebyggelse med verklig stadskänsla och Oscar Properties är med Gasklockan med och utvecklar området. Oscar Properties ambition är, som i samtliga tidigare projekt, att erbjuda den bästa bostaden, designen och arkitekturen i området.

Oscar Properties och Herzog & de Meuron har arbetat med planerna och utformningen av Gasklockan sedan 2009. Detaljplanen vann laga kraft i juni 2016. Byggstart är planerad till slutet av 2018 och byggnaden planeras stå klar för inflytt 2022. Försäljning av bostäderna startar i maj 2018. Priser från 4 550 000 SEK. 

För mer information vänligen kontakta:

Oscar Engelbert, grundare och vd, Oscar Properties, oscar@oscarpropertis.se, 070 568 00 01
Monica Nygren, kommunikationsansvarig, Oscar Properties, monica@oscarproperties.se, 070 620 68 68
För pressbilder och intervjuförfrågningar, vänligen se separat bildblad och kontakta:
Lotta Balodis, lotta@balodis.se, 070 483 62 25 

Om Oscar Properties Oscar Properties bildades 2004 med visionen att skapa unika, designade, kreativa och moderna bostäder med utgångspunkt i varje byggnads historia. Modern design, arkitektur och en djup förståelse för hur människor vill leva och bo, har allt sedan dess varit kärnan i vår identitet. Oscar Properties har sedan starten uppfört en rad uppmärksammade bostadsprojekt genom både nyproduktion och konvertering. Projektportföljen uppgår till 4 250 bostäder, varav 1 114 bostäder är under pågående produktion. Vi köper, utvecklar och säljer fastigheter med attraktiva lägen med den långsiktiga strategin att vara aktiv inom både nyproduktion, omvandling och förvaltning. En byggnad signerad Oscar Properties kan vara en helt ny byggnad eller en äldre byggnad, såsom en skola, en fabrik eller ett postkontor. Gemensamt för samtliga Oscar Properties-byggnader är modern design och unik arkitektur. 

Filer