Oscar Properties bygger Stockholms första Londoninspirerade ateljébostäder

Med inspiration från London startar Oscar Properties inom kort bygget av 10 ateljébostäder i Södra Hammarbyhamnen. För att maximera yta och erbjuda samtliga bostäder en privat uteplats skapar Oscar Properties designteam för första gången en arkitektonisk lösning på nedre gårdsplan. Officinen blir den sista,
och avslutande, delen av Oscar Properties bostadskvarter HG7.

I hjärtat av det gamla hamnkvarteret, nära både Södermalm och Sjöstaden, har Oscar Properties de senaste åren skapat ett modernt storstadsboende – ett levande kvarter med dynamisk arkitektur signerat några av Sveriges främsta arkitektkontor.
Alla hus i HG7-kvarteret har sin unika karaktär, exteriört såväl som interiört. Samtidigt finns gemensamma drag som håller byggnaderna samman och skapar en funktionell och harmonisk helhet.
Lägenheterna i Officinen karaktäriseras av det råa betonggolvet och de stora takfönstren och blir med sina 10 bostäder på mellan ett till tre rum och kök kvarterets minsta bostadsprojekt. Ateljébostäderna byggs på nedre gårdsplan (våning -1) och med privata uteplatser. Interiören är luftig och ljus med vita väggar och tak och delvis mycket generös rumshöjd. De stora glaspartierna är i grått utförande med direkt utgång till den egna uteplatsen.

– Officinen är ett okonventionellt bostadsprojekt som uppmanar till en kreativ livsstil. Tanken är att bostäderna ska kunna fungera som en hybrid mellan studio och bostad. Lanterninerna och de höga fönsterpartierna ut mot den privata uteplatsen ger ett fantastiskt ljus, säger Anna Fridolin, arkitekt på Oscar Properties designavdelning och ansvarig för Officinen.

 Köket är specialritat för Officinen av Oscar Properties eget designteam och projektets avskalade ateljé och verkstadskänsla förstärks genom valet att genomgående använda rostfritt stål, till bänkskiva, fronter, fläktkåpa och benställning. Ett kompletterande högskåp i betsad ek rymmer en integrerad kyl och frys samt skafferi vilket skapar en effektfull materialkontrast.

 – Att skapa bostäder i det här läget, under gatunivån med egen gård är nytt i Stockholm men något vi ofta ser internationellt. Det är ett spännande och kreativt sätt att maximera stadens yta och med våra ”nedsänkta” privata uteplatser och den öppna ateljékänslan med takfönster skapas ett unikt, urbant boende, säger Oscar Engelbert, vd och grundare Oscar Properties.