Att hitta hem


Vackert och funktionellt med genomtänka planlösningar och tidlös estetik 

– hur är det att leva i en Oscar Properties-bostad? 
KLARA ERIKSSON
Ålder: 22 år 
Gör: Studerat byggproduktion
Vid KTH, arbetar som kundansvarig inom byggbranschen.
Bor: Industriverket på Kungsholmen i Stockholm.


Industriverket på Kungsholmen i Stockholm är samlingsnamnet för de tre fabrikshusen  Bryggeriet, Radiofabriken och Cigarrfabriken. Hit flyttade Klara Eriksson och hennes sambo Erik Annerberg i mars 2017.

Paret blev nyfikna när de åkte förbi Igeldammsgatan under en cykeltur på Kungsholmen. När de senare kollade upp de nyproducerade bostäderna visade sig att nästa visning var kommande helg, så Klara och Erik gick dit – och slog till.
– Vi kände direkt att vi ville bo här. Vi fastnade för rymden, takhöjden, fönstren, materialvalen och den annorlunda planlösningen. Det blev en etta, men tack vare den höga takhöjden som möjliggör en loftsäng känns den större. 
Klara gillar att man bevarat så mycket från den vackra industribyggnaden, som trapphusen med den gamla stentrappan och ledstången, och att det som är nytt är noga utvalt att passa in med det gamla – skylten vid entrén, glasporten och lamporna i trapphuset. Minst lika mycket omsorg har lagts på lägenheternas interiörer.
– Jag är helt kär i vårt badrum. De dubbla handtagen till blandaren, att man gömt tvättmaskin och torktumlare bak-om en spegelvägg som infattats i en originalbalk. Små smarta lösningar som ger så mycket. Och att det var helt färdigt, vi behövde inte ens sätta upp ett duschdraperi. 
Andra favoriter i lägenheten är kökets öppna hyllplan och de djupa fönsterbänkarna. Att de trivs går inte att ta miste på:
– Det var en sån otrolig wow-känsla när allt var klart och vi flyttade in. Att få uppleva rymden i sin egen lägenhet, den kändes så mycket större i verkligheten än på planlösningen. Vi fick också en härlig inflyttningspresent med lakan och morgonrockar och blev bjudna på frukost av säljpersonal som vi kunde ställa frågor till. Jag gillade verkligen att vi flyttade in i en helhet där man gett det lilla extra i varje detalj.NINA ERIKSSON
Ålder: 59 år
Gör: HR-chef
Bor: Oxenstiernsgatan, Stockholm

FREDRIK ERIKSSON
Ålder: 54 år
Gör: Fotograf
Bor: Oxenstiernsgatan, Stockholm


Takterrassen på bostadshuset 79&Park känns som en naturlig förlängning av Gärdet i Stockholm. När solen står högt på himlen och vinden fläktar under skyddshjälmen är det svårt att ta in hur nära stan vi befinner oss.

– Vi gillar överraskningen med nyproduktion, det är spännande att se sin framtida bostad ta form. Nu kan man verkligen visualisera sig slutresultatet, säger Nina Eriksson.
Tillsammans med maken Fredrik flyttar hon nästa år in i en 70 kvadratmeter stor lägenhet med terrass varifrån de har utsikt över Djurgårdens grönska.
Oscar Properties bostadshus 79&Park på Gärdet har ritats i samarbete med den danske arkitekten Bjarke Ingels, som blivit världsberömd genom att bryta arkitekturvärldens konventioner. Det elva våningar höga huset med sina element av cederträ och glas är inget undantag.
– Huset är det häftigaste vi har sett. Designen och den unika terrassen gjorde att vi slog till, säger Fredrik.
Från projektledaren Johan Lindströms kontor tar vi oss igenom ett underjordiskt virrvarr av trappor och hissar, för att till slut stiga in i vad som ska bli parets lägenhet. Erikssons har rört sig på bostadsmarknaden – flyttat från villa till lägenhet, genom-fört totalrenoveringar och byggt ett eget hus. Men det här är första gången de flyttar in i en nyproducerad lägenhet.
Hur känns det, ett och ett halvt år efter att ha skrivit på kontraktet, att snart kunna kalla 79&Park för hem?
– Jättekul. Sen är det såklart lite läskigt att köpa och sälja bostäder vid olika tidpunkter, i och med att marknaden inte ser likadan ut under två års tid, säger Nina.

Text: Rehnberg & Swartz

Anmäl intresse