VÄLKOMMEN TILL CYKELFABRIKENPå Oscar Properties är vi glada och stolta över att få presentera vårt första projekt i Uppsala — Cykelfabriken. På industrihistorisk mark i Fålhagen uppför vi två byggnader med ett hundratal bostäder. Namnet är en hyllning till den gamla Nymanfabriken tvärs över gatan som under sina glansdagar på 1940-talet var Norra Europas största tillverkare av cyklar. Om du är bekant med Oscar Properties sedan tidigare så vet du att vi har en förkärlek för industriarkitektur, och även byggnadernas form hämtar inspiration från platsens historia. Detta avspeglas såväl utvändigt som invändigt, med tydliga och funktionella grepp, vackra i sin avskalade enkelhet. Vi har också genomgående arbetat med tydliga och vackra kontraster. Fasadernas ljusa puts bryter effektfullt mot fönsternas mörka omfattningar. På insidan möter ljusa färger mörka och blanka ytor matta. Planlösningarna är funktionella och alla bostäder har specialritade kök och badrum. De allra flesta har egen balkong, terrass eller uteplats mot den lummiga gården. Ett gemensamt garage för cyklar, bilar och barnvagnar byggs och kopplar samman de två byggnaderna. Högst upp i vardera hus kommer det även att finnas ett chambre séparée som går att boka för exempelvis större middagsbjudningar. I bottenplan, mot Väderkvarnsgatan, kommer restaurang Kött, Kök och Bar att slå upp dörrarna.

Tack vare husets alla burspråk har intressanta och flexibla planlösningar möjliggjorts. Här kan burspråket i kökets förlängning kunna användas på ett klassiskt funktionalistiskt sätt som en matplats, som en avskiljbar del för en arbetsplats eller kanske till och med som en sovalkov. Ovan dörren till samtliga badrum och klädkammare finns ett så kallat överljus. Genom överljus ovan dörr via fönster och väl tilltagna mått går även klädkammaren att nyttja som extra rum.

Välkommen till Cykelfabriken och ett boende utöver det vanliga.Vad har varit den övergripande visionen för designarbetet med Cykelfabriken?

Den interiöra gestaltningen är, precis som den exteriöra, inspirerad av platsens industriella minne i allmänhet, samt modernistisk arkitektur och funktionalismen i synnerhet.

Byggnaderna kännetecknas av de rejäla fönsterbanden av högsmala glaspartier som löper runt husen och dess burspråk. Tåliga material så som puts, stål och glas dominerar och skapar ett uttryck som, likt den klassiska industri- och verkstadsarkitekturen, kommer att stå sig över tid. Fönster- och dörrkarmar är i mörk kulör och bryter tvärt och effektfullt mot fasadens ljusa puts.  

Att exteriör och interiör hör ihop både konceptuellt och estetiskt är för oss en självklarhet. Vi har ritat kök och badrum utifrån kundens behov och satsat på sobra, men ändå funktionella lösningar för förvaring. Materialvalen återspeglar genomgående denna vision. Tydliga kontraster är ett genomgående tema; brutna vita nyanser möter svarta accenter och blankkromade detaljer; matta ytor möter blanka; grova texturer samsa med släta.

De rejäla köken är specialritade för Cykelfabriken och hämtar sin inspiration från 30-talets industriarkitektur. Materialvalen är klassiska med arbetsbänk i rostfritt stål och synliga beslag i blankkrom. Vitvarorna är helintegrerade.

Badrummen är cremevita med bröstning i högblankt, svart kakel. Golvet är i klassisk sten med en sober fris i svart klinker. Tvättutrusningen är integrerad och placeras bakom eleganta spegeldörrar med kromade detaljer. Blandare och övriga detaljer är även de i krom.

Maria Claësson - Designansvarig, Oscar PropertiesVar hittar du din inspiration?
Jag hittar i princip inspiration överallt där människor har vistats, levt, bott och verkat. Att se hur en fysisk miljö, ett föremål eller ett material förändras över tid är något oerhört fascinerande. Det är en stor utmaning och ett stort nöje att vara med och skapa boendemiljöer som är så pass unika att de blir hållbara.


Finns det en konflikt mellan att skapa något modernt och något som ska leva under lång tid? Hur hittar man balansen mellan det samtida och det tidlösa?
Att se för mycket till trender är fel när det handlar om att skapa arkitektur. Vi vill skapa hållbara boenden i det avseendet att de inte uppmanar till renovering. Att inte inspireras alls av trender är dock omöjligt. Som exempel är materialvalen i Cykelfabriken genomgående klassiska. Dock är både sättet att använda dem på och detaljer samtida.

Området

 


Ett boende handlar om mer än bara bostaden, nästan lika viktigt är omgivningen. Cykelfabrikens läge är valt med stor omsorg och som boende har du närhet till det mesta. På nära avstånd hittar du några av Uppsalas främsta parker, grönområden och sevärdheter, såväl som några av stadens bästa restauranger och kaféer. För dig som pendlar är läget optimalt, med endast några få minuter till Centralstationen.


Karta

Kontakt

Historia

STADSARKITEKT GUNNAR LECHE - 1891-1954

I arbetet med Cykelfabriken har vi tagit intryck och hämtat inspiration från Gunnar Leche, arkitekten som mer än någon annan kommit att sätta sin prägel på Uppsalas stadsbild. 1920, endast 28 år gammal, fick han tjänsten som Uppsalas stadsarkitekt, en titel han innehade fram till sin död 1954. Leche ritade många av stadens landmärken, så som Vaksalaskolan, Uppsala stadsteater och det Gamla stadsbiblioteket. Han var arkitekten bakom stadsdelarna Tunabackar och Salabackar, men ritade även många hus i Luthagen, Kungsängen, Fjärdingen, Höganäs och Fålhagen — bland annat Cykelfabrikens närmaste grannhus. Merparten av Leches verk utgår från klassisk arkitektur, men hans arbete omfattar även byggnader med mer modernistisk och funktionalistisk prägel.  Det är dessa sistnämnda hus som vi framförallt har hämtat intryck ifrån. Inspirationen speglas i arkitekturen såväl utvändigt som invändigt, med tydliga och funktionella inslag, vackra i sin avskalade enkelhet.

DEN GAMLA FABRIKEN

Kvarteret runt Cykelfabriken är skådeplats för ett unikt stycke svensk industrihistoria. Tvärs över gatan ligger den gamla Nyman-fabriken. Byggnaden invigdes vid sekelskiftet 1900 och markerade klivet från mindre familjeföretag till expansivt aktiebolag. Tolv år tidigare hade grundaren, Anders Nyman, tillverkat företagets första velociped — en höghjulig cykel — som fick namnet Hermes. Cykeltillverkningen tog snart fart och man växte snabbt ur lokalerna. Väl på plats i den nya fabriken så växte produktionen snabbt och efter bara ett par år tillverkade man 2000-3000 cyklar om året. De efterföljande åren expanderade man ytterligare. Man köpte nu ny tomtmark, byggde ut och byggde nytt och 1920 omfattade fabriken nästan hela kvarteret mellan Salagatan, St:Persgatan, Väderkvarnsgatan och S:t Olofsgatan. Med 20- och 30-talen kom ekonomiska kriser och oro. För att bättre klara de skakiga tiderna gick man samman med ett flertal konkurrenter. 1931 fusionerade man med Stockholmsbolaget Lindblad som bland annat tillverkade cykeln Crescent och som nu flyttade sin tillverkning till Uppsala. Under 40-talet och Andra Världskriget fick Nymans ett rejält uppsving och 1948 var man Norra Europas största cykeltillverkare, med över 1500 anställda och en imponerade produktionstakt på en cykel i minuten. Med 50-talets intåg drabbades man av kriser i form av den växande bilismen och hotande konkurrens från utlandet. För att tackla utmaningarna gick Nymansbolaget samman med det andra stora cykelföretaget i Sverige, Monark, och på sikt kom alla produktion att flyttas till Varberg. I mars 1963 monterades den sista cykeln i kvarteret i Uppsala.