Gasklockan – Arkitektur

ARKITEKTUR AV HERZOG & DE MEURON

Gasklockan är ritad av Herzog & de Meuron, en av vår tids allra mest tongivande arkitekter. Från kontoret i schweiziska Basel ritas uppmärksammade och hyllade byggnader över hela världen: Olympiastadion i Peking, Londons Tate Modern, Allianz Arena i München samt otaliga butiker och andra ytor för modevarumärket Prada. Valet av Herzog & de Meuron sätter ambitionsnivån: Gasklockan ska bli en byggnad i världsklass.

Bostadshuset Gasklockan ersätter Gasklocka 4: den runda plåtbyggnaden från 1930-talet som under många decennier försåg Stockholmarna med energi i form av gas. Grundformen är rund precis som den gamla byggnaden, men med utskjutande armar där varje v-form rymmer en bostad och ger känslan av en välplanerad villa högt ovanför marken. Gasklockan har samma höjd (97 meter) som den gamla byggnaden, där entrén har ett enormt atrium i samma imponerande höjd som byggnaden.

LANDSKAP AV PIET OUDOLF

Eftersom ambitionsnivån för Gasklockan är högt satta är parken ritad av Piet Oudolf, världens främsta landskapsarkitekt. Oudolf är kanske mest känd för High Line i New York, den tidigare upphöjda järnvägen på nedre Manhattan som idag är en grön oas för stadens invånare och dessutom en turistattraktion. En värdig ambition, även för Gasverksområdet.