Lyceum

2012 förvärvade Oscar Properties två unika byggnader – Zootomiska institutet och Farmaceutiska institutet – för att omvandla dem till moderna bostäder under namnet Lyceum. Husen är en del av det gamla kvarteret Vega, ett område som under mer än hundra år var synonymt med vetenskap och bildning och stod i centrum för framväxten av Sveriges moderna högskoleväsende. När vi byggt om har vi tagit stort intryck av platsens historia.

Farmaceutiska

Med sina generösa fönster, den rejäla takhöjden och de tilltagna trapphusen är Farmaceutiska en idealisk byggnad för ett modernt boende. För att lyfta fram den akademiska karaktären i Farmaceutiska har vi interiört hämtat inspiration från 1800-talets bibliotek så som Bibliothèque Sainte-Geneviève i Paris och Kungliga biblioteket i Stockholm. Inredningsdetaljerna är enkla och dekorativa i linje med den funktionella ursprungsarkitekturen. Väggarna går i en ljus, bruten kulör och golven är av slittålig ek i smal bredd. Köken får en tydlig koppling till lägenheternas bokhyllor och till de fristående skåpen, med synliga stommar, grepphandtag och penselmålad karaktär i sober mörkgrön ton. Bänkskivorna är av kalksten. Badrummen har golv och bröstning av sten.

Zootomiska

Som alltid så har vi låtit oss inspireras av byggnadens historia när vi omvandlade Zootomiska till bostadshus, där uppgraderat 50-tal blivit det övergripande konceptet. Bostäderna präglas av öppen planlösning där den unika fönstersättningen blir en stor del av uttrycket även på husets insida. Tillsammans med de generösa fönstren med bevarade originaldetaljer utgör Zootomiska ett boende med mycket ljus och rymd. Travertingolv i förband i tambur och kök samsas med fanérade köksluckor av ceder inspirerade av internationell modernism. Badrummen är klädda med en elegant, mörk stormosaik. Golven är även här i travertin och blandarna är strama med tydlig 50-talsprägel.

Köken får en tydlig koppling till lägenheternas bokhyllor och till de fristående skåpen, med synliga stommar, grepphandtag och penselmålad karaktär i sober mörkgrön ton. Bänkskivorna är av kalksten.

Ljusa färger kontrasteras mot mörka snickerier. Inredningsdetaljerna är enkla och dekorativa i linje med den funktionella ursprungsarkitekturen. Väggarna går i en ljus, bruten kulör och golven är av slittålig ek i smal bredd.

När vi nu bygger om Farmaceutiska till ett modernt bostadshus har vi tagit stor hänsyn till byggnadens historia. För att lyfta fram den akademiska karaktären har vi interiört hämtat inspiration från 1800-talets bibliotek så som Bibliothèque Sainte-Geneviève i Paris och Kungliga biblioteket i Stockholm.

Tack vare den generösa takhöjden får bostäderna funktionella loftpartier - även dessa med synlig konstruktion - med frilagda balkar som råa, dekorativa element.

Som alltid så har vi låtit oss inspireras av byggnadens historia när vi nu omvandlar Zootomiska till bostadshus, där uppgraderat 50-tal blir det över-gripande konceptet.

Höga takhöjder och ljusa färger genomsyrar Zootomiska.

Tillsammans med de generösa fönstren med bevarade originalde-taljer utgör Zootomiska ett boende med mycket ljus och rymd.

Fanerade luckor i vacker spansk ceder. Toppskiva och stänkskydd i borstat, rostfritt stål. Sober blandare från tyska Dornbracht.