Norra Tornen – Arkitektur

OMA

OMA (Office of Metropolitan Architecture) är ett av världens mest inflytelserika, prisbelönta och ledande arkitektkontor med verksamheter i Rotterdam, New York, Beijing, Hong Kong och Doha. OMA har tio delägare där holländaren Rem Koolhas är den mest tongivande. OMA förenar i sina projekt arkitektur med forskning kring människor, samhälle och urbanism. Ambitionen är att flytta fram gränserna för samtidsarkitektur genom att skapa intelligent form och innehåll som positivt påverkar staden och dess invånare. Oscar Properties är mycket stolta över att nu kunna presentera OMA som samarbetspartner.

Andra nu pågående OMA-projekt, utöver Norra Tornen, är bland annat Fondazione Prada i Milano, Taipei Performing Arts Centre, huvudkontoret för Qatar Foundation samt Qatar National Library. Avslutade och uppmärksammade byggnader av OMA är bland annat CCTV – kinesiska statstelevisionens omdiskuterade huvudkontor i Peking, Seattle Central Library och De Rotterdam: tre skyskrapor i Rotterdams gamla hamnkvarter som inhyser kontor, lägenheter, hotell, butiker samt kaféer och restauranger.

Arkitekten berättar om Norra Tornen

I Sverige och Skandinavien spelar ljuset en viktig roll i människors liv och boende. Det gäller förstås på de flesta platser, men jag upplever extra mycket här, kanske beroende på mörkret som präglar en så stor del av året. I Norra Tornen är ljuset, men också känslan av att vara utomhus, en central del av arkitekturen och lösningarna.

De indragna terrasserna blir en förlängning av vardagsrummet, upplevelsen är mer uteplats än traditionell stadsbalkong. Dessutom skyddar de från såväl vind som stadens brus. Vi upptäckte också att kombinationen av utskjutande fönsterpartier och indragna terrasser resulterade i en känsla av villaboende eftersom du alltid är omgiven av utomhusmiljöer.

När det gäller fasadens uttryck ville vi komma bort från de symmetriska kuber som annars är så vanliga i samtida urban arkitektur. Norra Tornens pixlade karaktär särskiljer dem från allt annat och ger huset ett visuellt liv som gör ögat nyfiket.

Fasadstrukturen är sofistikerat robust och grov. Under arbetet kikade vi mycket på 60-talet då denna typ av material började användas på helt nya sätt och kom att förknippas med dåtidens mest intressanta och exklusiva arkitektur, snarare än industrin där materialen hittills hade använts.

Stockholms innerstad är full av vackra och gedigna byggnader, uppförda från förra sekelskiftet fram till 1930-talet och de har alla samma gula, rosa, röda, bruna och varma färgskala. Det ger staden och kvarteren runt Norra Tornen en varm och behaglig känsla som vi också vill överföra till den här byggnaden.

Historiska städer har ofta en stadskärna i en varm färgpalett som sedan omges av moderna, ljusa och lite skarpa byggnader som du blickar ut över från stadens mitt. Upplevelsen av Norra Tornen är den motsatta. Här blickar du ut och upp emot en byggnad som gör silhuetten av Stockholm mjukare och varmare – och självklart också mer tidsenlig.  — Reinier de Graaf, Ansvarig Arkitekt, Partner OMA