Officinen

STOCKHOLM MÖTER LONDON I UNIKA ATELJÉBOSTÄDER

Råa industrigolv, moderna kök i rostfritt stål och stora takfönster där solljuset flödar in.
I Södra Hammarbyhamnen färdigställer Oscar Properties tio arkitektritade ateljébostäder, alla med privata uteplatser. Bostadsprojektet går under namnet Officinen och inspiration har hämtats från London och dess typiska townhouses med sina så kallade “lower ground floor-bostäder”.

Officinen är ett urbant boende med en industriell karaktär som skapats för att tillgodose den moderna människans behov – såväl funktionella som visuella. Ett väldesignat boende som är lätt att längta hem till. Varmt välkommen till Officinen i kvarteret HG7, Hammarby sjöstad.

 

 

Mäklare

Mimmi Rockborn

mimmi.rockborn@alexanderwhite.se

073 325 40 11

Välkommen in

Officinen är en del av det omtalade bostadsprojektet HG7, ett levande kvarter med dynamisk arkitektur ritat av sex arkitektkontor under ledning av Oscar Properties. Officinen sticker ut med sina stora glaspartier, matrisgjutna och vitpigmenterade betongfasader. Den monokroma fasaden skapar en elegant känsla, som går igen i interiören. I Officinen hittar man ett modernt boende där varje kvadratmeter utnyttjas effektivt. Bostäderna sträcker sig från ettor på 38 kvadratmeter till tre rum och kök på 76 kvadratmeter – samtliga med privata uteplatser som fungerar som en förlängning av bostaden. Här kan man odla växter och umgås med familj och vänner. Gemensamt för bostäderna är den luftiga studiokänslan, ljuset som flödar in genom de stora takfönstren och glasdörrarna som leder till uteplatsen. Väggarna går i vitt och fönsterpartierna är målade i en grå nyans som harmoniserar med de matta industrigolven. Oscar Properties eget designteam har ritat Officinens interiör, inspirationen har hämtats från det industriella. Köken är avskalade och funktionella med bänkskiva, stänkskydd och hurts i rostfritt stål. Även badrummen går i en neutral färgskala, med golv och väggar klädda i en grå-beige natursten och strama spegelskåp som är specifikt framtagna för bostäderna. Att bo i Officinen innebär också att man har full tillgång till de bekvämligheter som hör till kvarteret HG7: garage, gym, behandlingsrum, relaxavdelning med både torr- och ångbastu, lekrum samt ett biorum för de boende. Väldesignat och modernt – med en internationell känsla. Officinen är det perfekta hemmet för dig som ställer höga krav på din boendemiljö och ditt närområde.

MATERIAL

Exteriör

Fasaden är klädd i matrisgjuten, sinusvågformad, vitpigmenterad betong vilket ger ett mjukt och sobert intryck. På den privata uteplatsen finns ljus sten och ljusa plattor som reflekterar solljuset in i bostaden. Uteplatsen omgärdas av murgröna vilket ger en vacker grönska året om.

Interiör

De matta industrigolven skapar en avskalad känsla. Vattenburen golvvärme ger en behaglig temperatur. I anslutning till matplats och vardagsrum finns generösa fönster. I flera bostäder förekommer vitmålade pelare och balkar av stål i matt finish.

Badrum

Golv och delar av väggarna är klädda i natursten i en gråbeige nyans som ger badrummet en sober och behaglig atmosfär. Handfat i klassisk modell från Duravit med badrumsblandare i svart metall från Dornbracht. Även WC kommer från Duravit, i design av Philip Starck. Spegelskåpet är ritat för Officinen och hyllan är gjord i natursten för att matcha golvet. Elburen handdukstork och golv med komfortvärme.

Kök

Köket är specialritat för Officinen av Oscar Properties eget designteam, med bänkskiva, stänkskydd och hurts i rostfritt stål. Som en effektfull kontrast göms integrerad kyl och frys från Siemens i kabinett av ek-faner. Specialritad fläktkåpa med kolfilterfläkt, infälld induktionshäll och varmluftsugn.

Betongfasad

Natursten

Ljus sten

Rostfritt stål

DESIGNERNS ORD

Hur skulle du beskriva Officinen?

– Officinen är ett okonventionellt bostadsprojekt som uppmuntrar de boende till en kreativ livsstil. Tanken är att bostäderna ska kunna fungera som en hybrid mellan studio och bostad där egna projekt ges plats att förverkligas.

Vad var den största utmaningen med projektet?

– Att omvandla den befintliga strukturen till bostäder har varit ett spännande arbete som lett till många unika lösningar som vi normalt inte finner på den svenska bostadsmarknaden. Bostäderna har fått stora öppna ytor som tillsammans med den höga rumshöjden på upp till 3,5 meter skapar rymd och takfönstren adderar till ateljékänslan.

Finns det några designlösningar som är typiska för Officinen?

– Det råa industrigolvet och de stora takfönstren är kännetecknande för Officinen. Även det rostfria köket sticker ut.

Vad är styrkan med Hammarby sjöstad som bostadskvarter?

– De senaste åren har Hammarby sjöstad utvecklats från en sovande stadsdel till att sjuda av kreativitet. Unga arkitektkontor har satt sin prägel på området genom HG7, och många designstudios har valt att lägga sina verksamheter just här. Frisörer, bagerier, delikatessbutiker och yogastudios med höga ambitioner gör livet skönt och enkelt för de som ställer höga krav på sin boendemiljö. Allt bara några minuter från city.

ANNA FRIDOLIN FRÅN OSCAR PROPERTIES DESIGNAVDELNING BERÄTTAR OM OFFICINEN.

Service

Oscar Properties vision för kvarteret HG7 och Officinen är ett modernt storstadsboende som överraskar arkitektoniskt. Ett bostadskvarter där grannskapet och området får en mer central roll i människors liv. Ambitionen märks inte minst i det breda serviceutbudet som är fritt att utnyttja för de boende. Inspirationen har hämtats från prisade spa-salonger och omtalade hotell världen över. I Officinen finns tillgång till ett garage och ett gym med moderna maskiner. Miljön i gymmet är elegant med ljusa trägolv och mycket rymd. Efter avslutat pass kan du koppla av i torr- eller ångbastun som utgör kvarterets eget spa. Det finns även ett behandlingsrum som kan bokas för diverse behandlingar. I HG7 och Officinen är det lätt för hela familjen att trivas. Här finns ett lekrum för barnen och den som vill bjuda över släkt och vänner på filmkväll bokar föreningens eget biorum.

Biorum

Lekrum

Gym och relaxavdelning

OMRÅDET & ALLT SOM FINNS DÄR

Hammarby sjöstad är en av Stockholms yngre stadsdelar. Ett levande område där modernt storstadsliv förenas med närheten till naturen. Ett utvecklat miljötänkande har från start präglat Hammarby sjöstad. Här finns en väl utbyggd service med flertalet restauranger, butiker, träningsanläggningar, bibliotek, kyrka, barnomsorg och skolor. Längs vattnet finns härliga promenadstråk och på nära avstånd finns gott om badmöjligheter vid exempelvis Sickla strand, Hellasgården och Eriksdalsbadet. I Hammarbybacken finns också den populära utförsåkningsbacken med lift. På bekvämt promenadavstånd ligger Skanstull och Södermalm. Hammarby sjöstad har väl utbyggda kommunikationer med tvärbanans linje från Sickla till Solna station via Gullmarsplan och Liljeholmen – båda knutpunkter för tunnelbanans gröna och röda linje. Vid station Årstaberg finns också pendeltågen. Även busslinjerna 71, 74 och nattbuss 96 passerar Hammarby sjöstad. Båttrafiken går ofta mellan Hammarby sjöstad och Södermalm. Där resan slutar har SL:s busslinje 2 sin ändhållplats nära färjeläget. Ytterligare en färja trafikerar sträckan Hammarby sjöstad – Nybroviken. Med cykel tar man sig in till city på ca 10 minuter.

GATURUM & GRÖNOMRÅDEN

Samtliga hus i kvarteret HG7 har olika karaktär, både exteriört och interiört, men det finns drag som håller dom samman. Varje hus är skapat utifrån hur människor vill leva och tillgodoser alla behov, från det funktionella och praktiska till det estetiska och visuella.

Ett kvarter skapas inte bara av själva bostadshusen, utan lika mycket av det som finns mellan byggnaderna. Johan Paju är en av Sveriges främsta landskapsarkitekter som har en imponerande meritlista med prestigefyllda uppdrag världen över. I kvarteret HG7 har han, under projektledning av Oscar Properties, utformat platser att träffas på samt ytor för fritidsaktiviteter. Här finns bland annat trädgårdspaviljonger och grönska. Små trädgårdsoaser med plats för mysiga grillkvällar samt områden som uppmuntrar till lek för barnen. Allt noga planerat och utplacerat – precis som varenda liten detalj i Officinen och HG7.

MITT I STOCKHOLMS INDUSTRIHISTORIA

 

HG7 och Officinen ligger i den del av Hammarby sjöstad som kallas Södra Hammarbyhamnen – ett kvarter som anknyter till Södermalm. Området i och kring HG7 har alltid varit en plats för handel och sjöfart. Men det var först i takt med att vattennivån sänktes, när den nya vattenvägen ut till Saltsjön byggdes, som industrin började ta fart.

I dag finns bara rester från de industriella glansåren, men mellan cirka 1920 och 1970 anlände och avgick här fartyg från hela världen. I HG7:s grannfastighet låg amerikanska General Motors som monterade bilar av märket Cadillac. Bildelarna skeppades med båt från Nordamerika över Atlanten och sattes sedan samman precis intill HG7. I hamnen huserade även järn-grossisten Bröderna Edstrand, trävarufirman Fredells, VVS-grossisten Ahlsell & Bernström och flera andra namn ur den svenska och stockholmska industrihistorien.

Under 1980-talet förändrades området då industrierna flyttade ut och mindre företag flyttade in. Samtidigt började planerna ta form för det som idag är bostadsområdet Hammarby sjöstad.

Mäklare

Mimmi Rockborn

mimmi.rockborn@alexanderwhite.se

073 325 40 11

DOKUMENT